Makmal Bahasa PPAL

 

Makmal Bahasa PPAL di bangunan Kompleks Kuliah Berpusat (KKB) terbahagi kepada DUA (2):

  1. Makmal Bahasa 1(self-access*) di Aras 2, dan
  2. Makmal Bahasa 2 (kuliah) di Aras 3.

*Penggunaan Makmal Bahasa PPAL 1 (self-access) di Aras 2, KKB adalah sama dengan penggunaan kafe siber atau cyber cafe. Para pengguna, khususnya, pelajar boleh menggunakan khidmat makmal tersebut untuk menjawab ujian online, menyelesaikan tugasan epembelajaran dan meningkatkan kemahiran bahasa dengan menggunakan perisian TELL ME MORE (Bahasa Inggeris, Bahasa Jepun, Bahasa Arab dan Bahasa Perancis). Staf UMT juga dialu-alukan untuk menggunakan khidmat perisian tersebut. Sepertimana penggunaan cyber cafe, para pengguna dikehendaki mendaftar penggunaan dahulu di meja pendaftaran dalam makmal sebelum menggunakan kemudahan tersebut. Sebarang pertanyaan, sila rujuk pembantu makmal bertugas, Pn. Noora binti Ibrahim.

Tempahan slot Makmal Bahasa PPAL

Maklumat dan makluman Makmal Bahasa PPAL boleh didapati di sini (laman web PPAL) dan di bahagian e-Borang dalam tab Sokongan di MyNEMO.

Untuk menempah slot makmal, mohon rujuk jadual yang disediakan di pautan bertajuk Jadual Makmal Bahasa PPAL dimana jadual ini akan diperbaharui(muat naik jadual terkini) SETIAP KALI ada tempahan slot.

Sila gunakan borang tempahan penggunaan Makmal Bahasa PPAL yang disediakan. Terdapat dua kaedah untuk menempah slot Makmal Bahasa PPAL mengikut keselesaan para pengguna iaitu:
  1. secara online, ATAU
  2. cetak (hardcopy).

Borang tempahan penggunaan makmal (online serta hardcopy) akan di rekod oleh Puan Noora dan seterusnya akan muat naik jadual terkini tersebut dengan segera.

PERINGATAN:
Mohon SEMUA pengguna Makmal Bahasa untuk menghormati prosedur penggunaan makmal sepertimana di Pengurusan Kuliah (Sekyen Pengurusan Fasiliti (Akademik)).
Tanpa tempahan, Tuan/Puan adalah DILARANG sama sekali menggunakan Makmal Bahasa PPAL di KKB.
Ini adalah bagi mengelakkan situasi yang tidak diingini seperti kehilangan alatan makmal (mouse, speaker), penyalahgunaan fasiliti, dan mengelakkan penggunaan slot yang bertindih dengan pengguna lain.

Pihak Pengurusan Makmal Bahasa PPAL

Bil. Nama Jawatan No.Telefon Email
1. Mohammad Zaidi Bin Mahadi Ketua Penolong Pendaftar 3563 mohdzaidi@umt.edu.my
2. Wan Nurhafeza Binti Wan Salam
Penyelaras Makmal Bahasa /
Guru Bahasa DG44
3956 /
013-9307847
w.nurhafeza@umt.edu.my
3. Noora Binti Ibrahim Pembantu Makmal Kanan
3663 /
noora@umt.edu.my